- Hem
- 10 tips för svampplockaren
10 tips för svampplockaren
- Planera svamppromenaden i förväg. Ha med en korg och en svampkniv (kniv med borste). Plocka svampen i en korg, aldrig i plastpåse.
Svampen är väldigt känslig och det kan börja växa bakterier och larver i en tät plastpåse, dessutom blir svampen lättare mosad i en plastpåse. - Grovrensa svamparna i skogen. Plocka bara fräsch och fast svamp.
- Plocka mellanstora svampar . Låt de minsta och största exemplaren stå. De små behöver växa på sig (dem får du ta på nästa svamppromenad) och de stora kan vara angripna av insekter.
- Planera även in efterarbetet . Svamp är som sagt känsligt och behöver tas om hand direkt efter plockningen. Maximalt klarar de att stå i kylskåp några timmar. Tänk på att det ofta blir väldigt varmt i bagageluckan, något svampen inte mår bra av.
- Finrensa och skär i mindre bitar . Svamp som ska ätas direkt finrensas och skärs i mindre bitar, låt svampens fukt koka in och tillsätt sedan, smör, grädde eller olivolja och krydda med salt. Ska svampen sparas ska inget fett tillsättas. Vid torkning: Skär svampen i tunna skivor och torka i särskild svamptork eller på exempelvis ett myggnät med god ventilation. Det viktiga är att processen är kort så att svampen inte börjar mögla. Ät aldrig skogssvamp som inte är tillagad.
- Var säker på det du plockar. I svampskogen gäller regeln ”hellre fälla än fria” så plocka bara det du är säker på vad det är.
- Undvik vita svampar med vita skivor . Detsamma gäller bruna svampar med bruna skivor. Med den tumregeln slipper du de allra giftigaste svamparna.
- Gå en svampkurs. För att lära sig olika svampsorter kan det vara klokt att anmäla sig till en svampkurs.
- Läs ”De farligaste giftsvamparna i Sverige” . Broschyren kan laddas ner här och finns på 29 olika språk.
- Ha respekt för svampar. Varje år inträffar förgiftningsfall. Det känns inte på smaken om en svamp är giftig eller inte.